Kalasataman tullit

Kotivalosta
Versio hetkellä 20. tammikuuta 2025 kello 19.13 – tehnyt GNiko (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Minkä tahansa valtakunnan elinehto on raha, eikä Kalasatama ole tästä poikkeus. Vuosisatojen kokeiluilla on päädytty nykyiseen tulonlähteeseen, tulleihin. Jokainen viljasäkki, jokainen metri polttopuuta, jokainen rulla kangasta tullataan sen saapuessa kaupunkiin. Vaikka monet tulleista ovat pieniä, niistä kasvaa valtava virta, joka valuu Dogen kirstuihin.

Noin kahden kilometrin etäisyydellä kaupungista kiertää tullimuuri, joka kanavoi kaupunkiin saapuvan liikenteen tulliporteille. Tulliportteja on jokaisella kaupunkiin johtavalla valtaväylällä, ja niillä tullimestarien johdolla kerätään tullit kaikilta kaupunkiin saapuvilta.

Tulleja on kahta tyyppiä: Kuljetustullit ja tavaratullit.

Kuljetustullit

Kuljetustulli maksetaan jokaisesta vankkurista, vaunusta, laivasta, ratsusta ja kuormaeläimestä, joka Kalasatamaan saapuu.

Maakuljetuksilla on kolmenlaisia kuljetustulleja:

- Jokaista kuormaeläintä kohden tulli on yhden kuparikolikon. Näiksi lasketaan myös vankkureita vetävät eläimet.

- Jokaista ratsua kohden tulli on yhden hopearahan. Jotkin eläimet, kuten hevoset, voivat olla kuorma-, tai ratsueläimiä, ja niiden käyttötarkoituksen tullaaja päättelee siitä, miten niitä käytetään: Vankkurin eteen valjastettu hevonen on selkeästi kuormaeläin, kun taas hevonen pelkillä satulalauikuilla on ratsu.

- Jokaista harvinaiseksi katsottua eläintä (tai hirviötä) kohden tulli on yhden kultapalan. Esimerkiksi hippogrigffi tai dinosaurus olisi harvinainen ratsu tai kuormajuhta. Tullaajalla on aina viimeinen sana siitä, mikä katsotaan harvinaiseksi eläimeksi, ja heillä on oikeus kieltää erityisen vaarallisten olioiden pääsy kaupunkiin. Basiliskilla kaupunkiin ratsastaminen siis esimerkiksi ei käy.

Maa-ajoneuvoilla tullia peritään yksi kupari per pyörä. Laivoilla tulli on 10 kultaa per masto, ja yhden hopean per airo. Lisäksi laivojen tulee maksaa 10 kultaa päivässä oleskelustaan aallonmurtajien sisäpuolella. Kalasataman laiturit ovat yksityisomistuksessa, ja niiden käytöstä merikapteenit neuvottelevat yleensä tapauskohtaisesti. Tyypillinen maksu on noin 50 kultaa per päivä.

Esimerkkejä: Nelipyöräinen vankkuri, jota vetää neljä härkää maksaa 8 kuparia.

Yksimastoinen pitkävene, jossa on 16 airoa maksaisi 11 kultaa ja 6 hopeaa per päivä aallunmurtajan sisäpuolella.

Hakien tasonsa mukaista tyyliä, seikkailija saapuu kaupunkiin kuusipyöräisellä luksusvankkurilla, jota vetää kuusi bulettea. Hänen palveluskuntansa ohjaa lisäksi viittä kuormakamelia, kolmea kuormamuulia ja seikkailijan lempiratsua, Hunajakaviota. Loppusummaksi tulee 6 kultaa, 2 hopeaa ja 4 kuparia tullimiehen päätellessä, että Hunajakavio on ratsu, ei kuormaeläin.

Nämä tullit ovat vain kuljetustulleja. Kuormasta kannetaan tulli erikseen.

Tavaratullit

Tavaratullit jaetaan kahteen ryhmään: Ruokiin ja kaikkiin muihin.

Ruokien tullit pidetään järkevästi matalina. Yksi kuparikolikko maksetaan jokaista ruokayksikköä kohden. Mitä yksikkö tarkoittaa riippuu ruoan laadusta. Tässä olisi mahdotonta luetella kaikkia erilaisia ruoka-aineita, mutta alla on joitakin esimerkkejä:

Yksi yksikkö ruokaa on:

  • Tusina siipikarjaa
  • Lammas, sika tai vuohi
  • Härkä, lehmä, hevonen sai muu sen kokoluokan eläin, per jalka
  • Tynnyrillinen kalaa tai suolalihaa
  • Vakka hedelmiä
  • Korillinen ostereita, äyriäisiä tai munia
  • Säkillinen viljaa
  • Rasiallinen teetä tai pussukka kahvinpapuja


Muista tuotteista tullit vaihtelevat niiden arvon mukaan. Tyypillisiä tulleja on esimerkiksi:

  • Hopea per rulla karkeaa kangasta
  • Kulta per rulla hienoa kangasta
  • Hopea per rasiallinen tupakkaa
  • Kulta per rasiallinen mausteita
  • 10% kukkarollisesta jalokiviä
  • 10% 1000 kultaa ylittävästä käteismäärästä