Maahistasavallan politiikka

Kotivalosta
Versio hetkellä 15. helmikuuta 2025 kello 19.46 – tehnyt GNiko (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Maahistasavallassa vaalit järjestetään joka viides vuosi. Vaaleissa voivat äänestää kaikki täysi-ikäiset tasavallan kansalaiset. Vaaleissa äänestetään kahdella tasolla: Äänestyksessä valitaan läänineuvostot, jotka päättävät läänikohtaisista asioista, ja lisäksi jokaisesta läänistä valitaan keskuskomiteaan läänin edustaja. Läänien rajat on piirretty niin, että jokaisessa on suunnilleen yhtä suuri määrä äänioikeutettuja, joten maaseudulla...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maahistasavallassa vaalit järjestetään joka viides vuosi. Vaaleissa voivat äänestää kaikki täysi-ikäiset tasavallan kansalaiset. Vaaleissa äänestetään kahdella tasolla: Äänestyksessä valitaan läänineuvostot, jotka päättävät läänikohtaisista asioista, ja lisäksi jokaisesta läänistä valitaan keskuskomiteaan läänin edustaja. Läänien rajat on piirretty niin, että jokaisessa on suunnilleen yhtä suuri määrä äänioikeutettuja, joten maaseudulla läänit saattavat olla hyvinkin suuria, mutta esimerkiksi pääkaupunki Matair on yksin kokonainen lääni.

Läänineuvostot päättävät läänien sisäisistä asioista, kuten erilaisista infrastruktuuriprojekteista. Ne myös keräävät verot kansalta, ja käyttävät ne suurimmaksi osaksi läänin sisäisiin kustannuksiin.

Keskuskomitean vastuulla taas on toimia ylimpänä päätösvaltana silloin, kun lääni ei yksin onnistu tekemään jotain päätöstä, tai jos päätös vaikuttaisi useamman läänin alueella. Keskuskomitea myös siirtää lääneiltä ylijääneitä veroja sinne, missä niitä eniten tarvitaan.