Kaupunginkaarti
Kalasataman Kaupunginkaarti (puhekielessä Kaarti tai Vahti) on kaupungin armeija, poliisi ja tullilaitos yhdessä paketissa. Kaarti vartioi kaupungin tärkeimpiä kohteita, partioi sen katuja, kerää tullimaksut tulliporteilla ja satamassa, vartioi kaupungin muureja, tutkii rikoksia ja huolehtii kaupungin puolustusten ylläpidosta. Kaartin olemassaolosta huolehtivat kaupungin killat, aateliset ja kirkot. Killat ja kirkot ovat velvollisia järjestämään palvelukseen kaartilaisia kokonsa mukaan, ja aateliset ovat velvoitettuja tarjoamaan asemiehensä kaartin palvelukseen tietyn määrän päiviä vuodessa. Kaikenkaikkiaan Kaartin palveluksessa on päivittäin noin 5000 vahtia, mutta hätätilanteessa väkeä voidaan kutsua aseisiin jopa 15 000. Yleensä killoissa on kiertävät vuorot jokaiselle jäsenelle, ja tavallinen killan jäsen palvelee 5-10 päivää vuodesta kaartissa, mutta mitään sääntöä tästä ei ole: Varakkaammat killat saattavat palkata ulkopuolisia palkkasotilaita vartiovelvoitteensa täyttämiseen, tai rikkaammat killanjäsenet saattavat maksaa köyhemmille kiltalaisille, jotta nämä ottavat heidän vuoronsa Vahdissa. Kaupunginkaarti ei välitä siitä, mistä vahdit tulevat, kunhan vaaditut määrät saadaan kokoon.
Jokaisen kaartilaisen tulee olla varustettu nahkahaarniskalla, lyhyellä miekalla, kilvellä, keihäällä, pampulla ja tikarilla. Lisäksi jokaiselle kaartilaiselle tulee kustantaa pari hyviä saappaita ja lyhyt asetakki, jossa on kaupungin vaakuna. Käytännössä vahdit harvemmin kantavat mukanaan kaikkia varusteitaan. Tullimuurille lähtevät vahdit esimerkiksi eivät ota mukaansa pamppuja ja tikareita, kun taas katupartiossa jätetään keihäs, kilpi ja miekka kasarmille.
Palveluksessa oleville kaartilaisille maksetaan kohtuullinen palkka, ja he saavat kaksi ateriaa päivässä kaartin kasarmilla. Kaartilaiset voivat myös yöpyä kasarmilla, mutta monet killat myös tarjoavat palveluksessa oleville jäsenilleen yömajan kiltahuoneelleen, saaden näin kätevästi lisäturvallisuutta päämajalleen.
Luonnollisesti monet instituutiot näkevät kaartilaisissaan tilaisuuden mainostaa itseään tai vaurauttaan varustamalla omat kaartilaisensa vaadittua paremmilla varusteilla. Niinpä joillakin kaartilaisilla saattaa olla metallihaarniska nahkaisen sijaan ja vyöllään pitkämiekka. Monet vahtien sponsorit myös lisäävät näiden asetakkeihin oman vaakunansa. Toisaalta varsinkin köyhät tai muuten vain kitsaat aateliset ovat aina kokeilemassa, kuinka halvalla Vahdin saa varustettua, ja heidän palveluksessaan olevat saattavat huomata kantavansa varusteita, jotka sopisivat paremmin museoon.
Kaarti on organisoitu kuuden Vahdin ryhmiin, joita johtavat korpraalit. Kymmenen ryhmää muodostaa komppanian, jota johtaa kersantti, ja kymmenen komppaniaa muodostaa pataljoonan, jota johtaa luutnantti. Koko kaartia johtaa Kaartinkapteeni, jonka virka on yksi Kalasataman vaikutusvaltaisimmista.
Tyypillinen kaartilaisen palvelus on 5 tai 10 päivää kerralla. Päivä koostuu kahdeksan tunnin aktiivipalveluksesta, jossa yleensä kierretään partiossa tai seistään vartiossa. Aktiivipalvelusta seuraa kuusi tuntia aseharjoittelussa tai huoltaen kaartin varusteita tai kaupungin puolustuksia. Loput kymmenen tuntia on vapaa-aikaa, mutta palveluksessa olevan kaartilaisen tulee pitää yllään kaartin asetakkia, paitsi nukkuessaan.
Jokainen kaartilainen saa myös peruskoulutuksen varsijousen käytössä, jotta tarvittaessa Kaartilla on käytössään myös jousimiehiä.
Sen lisäksi, että aatelisten tulee tarjota asemiehensä Kaartin palvelukseen, on jokainen aatelinen myös velvoitettu toimimaan ratsuväkenä aseenkantajansa kanssa tarvittaessa. Käytännössä moni aatelinen tietysti palkkaa tarvitessaan palkkasotilaita sijaisikseen, mutta kunhan Kaarti saa ratsuväkensä, sen alkuperää ei kysellä. Lisäksi jokainen aatelisen lapsi on velvollinen harjoittelemaan jousiammuntaa 12-vuotiaasta täysi-ikäiseksi. Heidän odotetaan myöskin tarvittaessa osallistuvan kaupungin puolustukseen, vaikkei siitä mitään virallista sääntöä tai lakia olekkaan.