Rikos ja rangaistus
Rikollisuudella on vahva jalansija Mernoviassa. Kaupunkien lainvalvonta vaihtelee murskaavasta olemattomaan, mutta julminkaan hallinto ei ole kyennyt kitkemään rikollisuutta kaupungeista. Monessa kaupungissa rikos pysyttelee juuri ja juuri pinnan alla, mutta osassa saattaa nähdä ryöstöjä ja pahoinpitelyjä keskellä kirkasta päivää, muista rikoksista puhumattakaan.
Kaupunkien ulkopuolella tilanne on vielä synkempi. Vähänkään kauempana kaupungeista rosvojoukot ryöstelevät maatiloja ja kyliä, kunnes pääkaupungista ehditään lähettämään partio tai seikkailijaryhmä niitä murskaamaan. Rajaseuduilla toimivien rikollisten on helppo vältellä lain kouraa yksinkertaisesti rajan ylittämällä, kun olot alkavat käydä liian kuumiksi.
Suuren lohkon Mernoviassa rehottavasta rikollisuudesta muodostaa salakuljetus. Kaupungit verottavat ja tullaavat raskaalla kädellä sekä lähteviä että saapuvia tuotteita tuloja saadakseen, ja salakuljetus on houkutteleva tulonlähde monille. Moni kaupunkivaltio käyttääkin enemmän resursseja salakuljetuksen suitsintaan kuin muuhun lainvalvontaan.
Mernovian kaupunkien rikoslaindääsäntö seuraa pitkälti toistensa kaavoja. Rangaistukset vaihtelevat sakoista velkavankeuden kautta määräaikaiseen tai pysyvään orjuuteen ja lopulta karkoitukseen tai kuolemantuomioon. Toistuvat pienemmän rikokset johtavat kovempiin ja kovempiin rangaistuksiin, kun taas suuremmista rikoksissa määrätään suoraan rankempia rangaistuksia.
Sakot vaihtelevat muutamasta kullasta satoihin kultarahoihin. Mikäli tuomittu ei kykene maksamaan, hän joutuu velkavankeuteen, jossa pysyy niin kauan, että ystävät tai sukulaiset saavat velan maksetuksi. Velkavankeudessa olo ei ole ilmaista, vaan vanki joutuu maksamaan majoituksesta ja ruoastaan. Velkaa siis kertyy koko ajan lisää. Jossei velkaa makseta ennalta määrätyn ajan kuluessa, joutuu vanki määräaikaiseen orjuuteen.
Määräaikainen ja pysyvä orjuus tarkoittaa raskasta fyysistä työtä. Pysyvästi orjaksi määrätyt viettävät loppuelämänsä orjina, elleivät onnistu jotenkin voittamaan vapauttaan orjuudesta. Määräaikaisessa orjuudessa työ on yleensä hieman kevyempää, kuten infrastruktuurin ylläpitoa tai metsätöitä. pysyvästi orjaksi joutuneet saattavat joutua esimerkiksi kivilouhoksille tai kaleeriorjiksi, molemmat töitä, joissa elinajanodotus on synkän lyhyt.
Kuolemantuomioon tuomitaan yleensä murhaajat ja petturit, mutta murhista voi joskus selvitä verirahalla, jonka summat liikkuvat helposti tuhansissa kultarahoissa.
Karkoitukseen päädytään useimmiten tilanteessa, jossa henkilö on onnistunut ärsyttämään hallintoa riittävästi rikkomatta kuitenkaan suoraan mitään lakeja. Karkoitus voi olla määräaikainen tai elinkautinen, tosin varsinkin vallan vaihtuessa on aina mahdollisuus armahdukseen.